Showing posts with label Retouching. Show all posts
Showing posts with label Retouching. Show all posts

16 February 2011

Tumpuan Lembut Dan Efek Cahaya

Hahaaa.. naper tajuk die cam tu plak.. Buatkan untuk gambar jadi lembut ker aper? Hahaa.. Nie bukan gambar jd lembut.. Bak kate orang skang, biar edit x nampak cam edit.. Nie la mksudnya..

STEP 1

Buka gambar korang.. Korang mesti wat salinan layer nie[Image > Duplicate].. So, kt palet laeyer dah ade 2 lapisan..




STEP 2

Tukar blendmode layer atas dengan Soft light...




STEP 3

Dengan pilihan layer atas tadi kite wat kabur sedikit[Filter > Blur > Gaussian Blur]..
Raius = 9



STEP 4

Kurangkan sedikit Opacity layer atas..



Haa.. Sudah Siap.. Hasilnya..
Sebelum

Selepas

Aik, Apsal gambar selepas edit ade tulisan lak kt bawah? Haa.. Sbenarnye tulisan tu menunjukkan aq da gne software baru.. Da lame aq idam2kan Adobe Photoshop CS5.. Hahaha.. Mulai skarang aq mengedit menggunakan [Ps] CS5(64bit).. Hahaha.. Lagi banyak aq dapat xplore..

28 January 2011

Gambar Hitam Putih Secara Professional

Gambar hitam putih pon ade professional ker? Nak jadikan gambar hitam putih biase ker, yang ader tone? Klu yg professional biasenyer yg ade tone.. Klu x caye test la..
Gambar Original



STEP 1

Pastikan foreground korang sumer warna hitam dan background warna putih..




STEP 2

Sekarang, masuk ke palet Layer dan letakkan Gradian Map dan gambar pun sudah menjadi hitam putih.. Korang jgn tukar page dlu.. Tutorial nie blom abis lg..




STEP 3

Masuk balik kt palet layer kemudian klik pula pada Channel Mixer..




STEP 4

Sekarang kte ade empat adjustment untuk Channel Mixer.. Pastikan petak Monochrome bertanda untuk membolehkan Output Channel kepada Gray(Kelabu)..




STEP 5

Kita mulakan adjust constant diantara -6 hingga -8.. Pilih ikut gambar masing-masing.. Tengok kesesuaian korang.. Pastu adjust pulak red slider diantara 70 hingga 75 mengikut kesesuaian korang.. Sekarang bahagian yg susah sikit sebab nak cari nilai yang baik utk Green dgn Blue.. Mula-mula letakkan kedua-dua pada nombor 20.. Gerakkan Green ke kanan sehingga dapat gambaran yang memuaskan.. Kemudian gerakkan pula slide Blue ke kanan mengikut kesesuaian.. Klu mcm gambar tadi dapat mcm nie..


Barulah siap gambar yang diedit secara pro.. Memang pro la korang.. Hehe.. Nie perbezaan gambar yang diedit hitam putih professional dengan gambar hitam putih biasa..

Hitam Putih Professional


Hitam Putih Biasa

21 January 2011

Buat Foto Amatur kepada Professional

Korang yang mane ade kamera digital, pastu gambar plak buruk2, jgn la kutuk kamera sndiri sbb korang bley buat gambar yg x cantik tu jd lebih menarik mcm orang professional tangkap gmbar.. Sekurang-kurangnya gambar tu nampak lebih baik drp gambar amatur .. Contohnya gambar nie..



STEP 1


Mula-mula skali bg gambar tu nmpak tajam sket dengan Unsharp Mask[Filter > Sharpen > Unsharp Mask].. Jangan sampai terlalu drastik, jadi guna tetapan yang rendah.. Setkan seperti ini
          Amount : 40%
          Radius : 0.9 pixels
          Threshold : 1 level



STEP 2

Skarang kte sesuaikan Level [Layer > New Adjustment Layer > Levels].. Bile dialog level terbuka jer just klik Auto.. Nie untuk memudahkan sesiape yg x tau nk adjust level.. Klu yg tau, adjust sndiri pon boleh..



STEP 3

Ubahkan Brightness/Contrast mengikut kesesuaian korang[Layer > New Adjustment Layer > Brightness/Contrass].. Naikkan sedikit Contrass.. 10 sudah cukup baik sbb klau banyak contrass nmpak gambar cam gambar palsu..



STEP 4

Satu lg penyesuaian layer.. penyesuaian Hue/Saturation[Layer > New Adjustment Layer > Hue/Situration].. Tingkatkan Saturation sedikit. biasenye aq x guna lebih daripada 5-6..



STEP 5

Skarang korang da nmpak brape bnyak perbezaan gmbar slepas langkah td.. Salah satu ciri Photoshop CS dan ke atas ialah Photo Filter Adjustment Layer.. Aku teruskan dan tambah Photo Filter Adjustment Layer [Layer > New Adjustment Layer > Photo Filter] dengan tetapan default Warming(85).. Nampak mcm x banyak berubah tapi sebenarnya m'buatkan gambar nmpak cantik..



STEP 6

Salin semula atau duplicate background Layer dengan klik pada background kemudian tekan Ctrl + J.. Pastikan korang sudah klik kt background copy, kemudian pergi pada [Filter > Blur > Lens Blur]. klik ok.. Gambar akan kabur sedikit seperti ini..




STEP 7

Nie satu bende yang ramai x reti gune.. Pergi kt [Layer > Layer Mask > Reveal All].. Korang akan nmpak gambar background copy td ade satu petak putih.. Korang amik warna hitam kemudian brush.. klik kt petak putih tadi tu.. Hitamkam bahagian fokus..  Klu dalam gambar nie aq itamkan bahagian orang..




Selesai sudah.. Sbenarnya sampai step 5 da cukup da.. saje jer nk ajar penggunaan Mask.. Mask nie gunenya pada layer atas supaya boleh lihat layer bawahnya.. kira macam pemadam la jugak.. Tapi x buang gambar asal.. Nie hasil drp tutorial tadi..
Sebelum

Selepas